Záchrana hradov na Zemplíne bude pokračovať aj v roku 2012

27.03.2012 Humenné

Brekov/Jasenov/Vinné 27. marca (TASR) - Tri stredoveké hrady na území Zemplína chcú v tomto roku obnoviť z prostriedkov dotačného systému Ministerstva kultúry (MK) SR. Do opravy hradných ruín nad Brekovom a Jasenovom v okrese Humenné, ako aj obcou Vinné v Michalovskom okrese, plánujú zapojiť desiatky nezamestnaných.
Finančná pomoc trom zemplínskym hradom, ako aj ďalším na území Slovenska, je poskytovaná z dotačného podprogramu ministerstva kultúry s názvom Obnova a konzervácia torzálnej architektúry. Medzi rezortom kultúry a prijímateľmi finančnej pomoci prebieha v súčasnosti proces podpisovania zmlúv.
"Podpora z dotačného systému MK SR slúži na pokrytie časti nákladov na výskumy, projektové dokumentácie, materiál, náradie či plat koordinátorov. Pokrytie platov nezamestnaných je zabezpečené z projektu ministerstva práce, sociálnych vecí a rodiny a je hradené z prostriedkov Európskeho sociálneho fondu," informovala TASR hovorkyňa ministerstva kultúry Eva Chudinová.
V rámci dotačného podprogramu rezortu kultúry odobrili na opravu stredovekej stavby nad obcou Jasenov 13.800 eur. "Zmluvu s ministerstvom sme už podpísali. Získané financie použijeme na skutkové zameranie hradu, architektonicko-historický výskum, terénne úpravy, opravu časti múrov, ako aj prístupovej cesty k hradu," povedal pre TASR starosta Jasenova Ján Katkovčin. Do pomocných stavebných prác chcú pri tohtoročnej obnove historického objektu zapojiť desiatich nezamestnaných.
Na rekonštrukciu hradu nad obcou Vinné je schválených 50.000 eur. "Chceme tu dať prácu približne štyrom desiatkam nezamestnaných," poznamenal Anton Michalka z občianskeho združenia Zemplínsko-užská hradná cesta. Ako dodal, cieľom rekonštrukčných prác je záchrana najohrozenejších častí hradných múrov. "Získané financie použijeme aj na architektonicko-historický výskum, geodetické zameranie hradu, sondážnu archeológiu, projektové materiály a možno aj na dendrochronológiu – presnejšie datovanie veku hradu podľa zachovaného dreva," doplnil Michalka. Pracovný tím bude, podobne ako aj vlani, realizovať opravu Vinianskeho hradu tradičnými remeselnými postupmi v dobových kostýmoch.
"Získané peniaze chceme investovať hlavne do konzervácie hradného muriva. Na viacerých miestach hrozí jeho zrútenie," uviedol na margo schválenej podpory vo výške 40.000 eur Stanislav Macinský zo Združenia na záchranu Brekovského hradu. Súčasťou tohtoročných plánov je podľa jeho slov zároveň realizácia archeologického výskumu v hradnom areáli. Do pomocných stavebných prác tu chcú zapojiť približne 30 nezamestnaných. "Počas leta nám pomôžu aj účastníci medzinárodného kempu, ktorý na hrade organizujeme pravidelne už niekoľko rokov," uzavrel Macinský.
 

Vyberte región